Nama penuh fieqa , Nursyafiqah bt Hisham.. Anak sulung dr 5 adx beradik .. tggjwab berat tuh , kena jge adex2 .. hehe..dilahirkan pada 30/08/1995 di Hospital Bandar Pusat , Jengka , Pahang..
time tadika , fieqa belajar di Tadika Aman , terletak di Batu Maung..Darjah satu hgga enam , bersekolah di Sek.Ren.Al-Islah , Teluk Kumbar.. Masuk tgkatan satu hgga larh tgkatan tiga , di S.M.K.Batu Maung.. Slpas jea habis PMR, fieqa berpindah ke S.M.V Batu Lanchang hgga SPM .. Sekrg nieyh , fieqa menuntut pelajaran di Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah (PTSB) di Kulim ..
disebabkan terpengaruh dengan drama2 korea bila babak diowg makan , teringin pulak nak belajar masak makanan diowg ..
Kimchi
Kimchi adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis asinan sayur hasil fermentasi yang diberi bumbu pedas. Setelah digarami dan dicuci, sayuran dicampur dengan bumbu yang dibuat dari udang krill, kecap ikan, bawang putih, jahe dan bubuk cabai merah.
Sayuran yang paling umum dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Di zaman dulu, kimchi diucapkan sebagai chim-chae (Hangul: 침채;Hanja: 沈菜) yang berarti “sayuran yang direndam.”
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan di waktu makan sebagai salah satu jenis banchan yang paling umum. Kimchi juga digunakan sebagai bumbu sewaktu memasak sup kimchi (kimchi jjigae), nasi goreng kimchi (kimchi bokkeumbap), dan berbagai masakan lain.
Dalam blog Super Daughter nieyh sediakan resepi nak buat kimchi .. boleh la bg sesiapa ingin mencuba ..
2. Bibimbap
Bibimbap adalah makanan rasmi bagi rakyat Korea. Maksud bibimbap adalah 'nasi campur'. Bibimbap, nasi putih yang dihidangkan bersama namul (sajian sayuran) dan sos gochujang (adunan cili). Telur goreng separuh masak dan kepingan daging goreng adalah lauk biasa didalam hidangan ini. Cara makannya pun mudah, gaulkan kesemua bahan dan kita boleh pilih mahu dihidangkan panas-panas mahupun sejuk.
Pada 2011, sebuah rancangan terbitan CNN telah membuat undian dan bibimbap berada pada kedudukkan 40 diantara 50 makanan paling lazat didunia. Bagi memperkenalkan bibimbap kepada dunia, kerajaan Korea telah mencadangkan ianya dihidangkan kepada penumpang yang menggunakan pesawat Korea Selatan.
Blog Whateverpapeajea turut sediakan resepi bibimbap .. cukup mudah .. boleh ke blog nya untuk lihat bagaimana dia buat bibimbap ..
3. Bulgogi
Bulgogi (불고기) adalah potongan daging sapi yang dipanggang dengan kecap, minyak wijen, bawang putih, bawang bombai dan lada hitam. Bulgogi berarti “daging api”. Variasinya: daging babi (dwaeji-bulgogi), ayam (dak-bulgogi), dan soto.
disebabkan terpengaruh dengan drama2 korea bila babak diowg makan , teringin pulak nak belajar masak makanan diowg ..
Kimchi
Kimchi adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis asinan sayur hasil fermentasi yang diberi bumbu pedas. Setelah digarami dan dicuci, sayuran dicampur dengan bumbu yang dibuat dari udang krill, kecap ikan, bawang putih, jahe dan bubuk cabai merah.
Sayuran yang paling umum dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Di zaman dulu, kimchi diucapkan sebagai chim-chae (Hangul: 침채;Hanja: 沈菜) yang berarti “sayuran yang direndam.”
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan di waktu makan sebagai salah satu jenis banchan yang paling umum. Kimchi juga digunakan sebagai bumbu sewaktu memasak sup kimchi (kimchi jjigae), nasi goreng kimchi (kimchi bokkeumbap), dan berbagai masakan lain.
Dalam blog Super Daughter nieyh sediakan resepi nak buat kimchi .. boleh la bg sesiapa ingin mencuba ..
2. Bibimbap
Bibimbap adalah makanan rasmi bagi rakyat Korea. Maksud bibimbap adalah 'nasi campur'. Bibimbap, nasi putih yang dihidangkan bersama namul (sajian sayuran) dan sos gochujang (adunan cili). Telur goreng separuh masak dan kepingan daging goreng adalah lauk biasa didalam hidangan ini. Cara makannya pun mudah, gaulkan kesemua bahan dan kita boleh pilih mahu dihidangkan panas-panas mahupun sejuk.
Pada 2011, sebuah rancangan terbitan CNN telah membuat undian dan bibimbap berada pada kedudukkan 40 diantara 50 makanan paling lazat didunia. Bagi memperkenalkan bibimbap kepada dunia, kerajaan Korea telah mencadangkan ianya dihidangkan kepada penumpang yang menggunakan pesawat Korea Selatan.
Blog Whateverpapeajea turut sediakan resepi bibimbap .. cukup mudah .. boleh ke blog nya untuk lihat bagaimana dia buat bibimbap ..
3. Bulgogi
Bulgogi (불고기) adalah potongan daging sapi yang dipanggang dengan kecap, minyak wijen, bawang putih, bawang bombai dan lada hitam. Bulgogi berarti “daging api”. Variasinya: daging babi (dwaeji-bulgogi), ayam (dak-bulgogi), dan soto.