~ resepi dr novel Buku Bunga-Bunga
klik pd gmbar atas untk terjah blog penulis novel " Buku Bunga-Bunga"
resepi suma nieyh ak ambik dr novel "buku bunga-bunga".. sume nye sedap2 ..
BUAH MELAKA
BAHAN-BAHAN
- 2 cawan tepung pulut
- 10 helai daun pandan , dikisar dengan air , ditapis untk
mendapatkan ½ mgkuk jus pandan
- Gula kabung , dipotong kecil-kecil untk intinya
- Kelapa parut secukupnya , digaul sedkit dengan garam halus (
tp guna gula aising )
- Air secukupnya untk merebus
Cara-cara
- Didihkan air .
- Gaul dengan tepung pulut dengan jus pandan
sehingga adunan boleh digentel . tuang jus pandan sedikit demi sedikit sehingga
menjadi doh yg sempurna .
- Ambil sedikit adunan , leperkan di atas tapak
tangan dan bubuh gula kabung di tgh2 nya. Tutup rapat dan bentukkan sehingga
bulat .
- Rebus di dalam air mendidih sehingga buah Melaka
timbul . angkat dan toskan Salut dengan kelapa parut . ( untk resepi nieyh
anuar pkai gula aising)
rRENDANG HATI LEMBU
BAHAN-BAHAN
- Hati lembu dipotong dadu (perlu dibasuh dengan asam limau )
- Cili kering
- Bawang merah dan
putih ditumbuk halus
- Halia diketuk
- 1 sudu rempah daging
CARA-CARA
Semua bahan tadi tumis dengan minyak kecuali hati lembu .
kemudian , masukkan hati lembu . masukkan garam secukup rasa . tak perlu masuk
air asam jawa , nanti tak sedap . masukkan juga satu sudah rempah daging .
kacau sampai masak .
PAI EPAL HIJAU
BAHAN-BAHAN
- 8 biji epal hijau (dipotg kecil-kecil supaya senang nak kunyah)
- 2 sudu jus lemon
- 1 sudu tepung jagung
- 1 sudu gula kastor
- 15gm mentega
BAHAN-BAHAN PASTRI
- 250gm tepung gandum
- 125gm mentega
- secubit garam
- sedikit air sejuk
CARA-CARA
gaul tepung gandum dgn mentega sehingga menjadi serbuk roti . masukkan air sikit demi sedkit sehingga doh menjadi sederhana lembap . bahagi dua pastri dan canai sebahagian untuk lapik acuan pai . kemudian , canai yg selebihnya untuk bahagian atas pai .
sementara itu , sediakan isi pai . masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak selama lima minit . kemudian sejukkan . masukkan isi pai ke dalam acuan yang telah dialas oleh pastri tadi . ratakan dan tutup dengan sekeping lagi bahagian pastri . hiaskan tepi astri dan bakar selama 45 minit . boleh dihidangka dgn aiskrim kalau mahu .
Labels: Jom Masak !, Review
PAST • FUTURE