Dolly Moustache
~ resepi dr novel Buku Bunga-Bunga
Tuesday 16 April 2013 • 08:34 • 0 comments


klik pd gmbar atas untk terjah blog penulis novel " Buku Bunga-Bunga"

resepi suma nieyh ak ambik dr novel "buku bunga-bunga".. sume nye sedap2 ..

BUAH MELAKA

BAHAN-BAHAN
  • 2 cawan tepung pulut
  • 10 helai daun pandan , dikisar dengan air , ditapis untk mendapatkan ½ mgkuk jus pandan
  • Gula kabung , dipotong kecil-kecil untk intinya
  • Kelapa parut secukupnya , digaul sedkit dengan garam halus ( tp guna gula aising )
  • Air secukupnya untk merebus


Cara-cara
  1. Didihkan air .
  2.  Gaul dengan tepung pulut dengan jus pandan sehingga adunan boleh digentel . tuang jus pandan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yg sempurna .
  3.  Ambil sedikit adunan , leperkan di atas tapak tangan dan bubuh gula kabung di tgh2 nya. Tutup rapat dan bentukkan sehingga bulat .
  4. Rebus di dalam air mendidih sehingga buah Melaka timbul . angkat dan toskan Salut dengan kelapa parut . ( untk resepi nieyh anuar pkai gula aising) 

rRENDANG HATI LEMBU




BAHAN-BAHAN
  • Hati lembu dipotong dadu (perlu dibasuh dengan asam limau )
  • Cili kering
  • Bawang merah  dan putih ditumbuk halus
  • Halia diketuk
  • 1 sudu rempah daging


CARA-CARA

Semua bahan tadi tumis dengan minyak kecuali hati lembu . kemudian , masukkan hati lembu . masukkan garam secukup rasa . tak perlu masuk air asam jawa , nanti tak sedap . masukkan juga satu sudah rempah daging . kacau sampai masak . 


PAI EPAL HIJAU 

BAHAN-BAHAN
  • 8 biji epal hijau (dipotg kecil-kecil supaya senang nak kunyah)
  • 2 sudu jus lemon 
  • 1 sudu tepung jagung 
  • 1 sudu gula kastor 
  • 15gm mentega
BAHAN-BAHAN PASTRI
  • 250gm tepung gandum
  • 125gm mentega 
  • secubit garam
  • sedikit air sejuk
CARA-CARA

gaul tepung gandum dgn mentega sehingga menjadi serbuk roti . masukkan air sikit demi sedkit sehingga doh menjadi sederhana lembap . bahagi dua pastri dan canai sebahagian untuk lapik acuan pai . kemudian , canai yg selebihnya untuk bahagian atas pai . 


sementara itu , sediakan isi pai . masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak selama lima minit . kemudian sejukkan . masukkan isi pai ke dalam acuan yang telah dialas oleh pastri tadi . ratakan dan tutup dengan sekeping lagi bahagian pastri . hiaskan tepi astri dan bakar selama 45 minit . boleh dihidangka dgn aiskrim kalau mahu .  


Labels: ,



PASTFUTURE
Owner
Call me Fieqa, ok ? ini blog pertama fieqa, yg kdua blh klik di kotak ats..I'm still student!

Walkie Talkie
My Status
>> Am I old Enough?
date :30/08/95


>> I LurVe you!
date : 05/08/13


>> Student IPT !
nak mSuk sem 3

History

  • Mini Giveaway : Brooch By Aini Zakaria
  • Mini Segmen by DiyanaHani
  • Short Segmen: Like and Win! Part 2
  • Adab ketika minum
  • TIP MERAIH CINTA ALLAH
  • ~ Solat diakhir waktu ~
  • Mini-Mini Segmen by Mohd Zuhri
  • ~ BURGER BLACK PEPPER ALA MEMEY ~
  • doodle segmen by munirah mn
  • Wak Gelas Paris - Masai Giveaway

  • D' Credits
    Basecode : N.Afiqah
    Template : Inspirit's Baby
    Edited : Miss Simlpe